Szélső labdarúgó pozíció

Akár edző vagy, akár tapasztalt labdarúgó, akár laikus, ismerned kell néhány alapvető játékelvet. Például az egyik alapvető dolog a játékosok képzésénél, ami ideális esetben már gyerekkorban elkezdődik, hogy az edző ki tudja választani az adott játékos számára a legjobb pozíciót.

Bár egy csapatban a játékosoknak csak egy pozíciója lehet, a taktika úgy fejlődött, hogy rugalmasabb választást tesz lehetővé. Ez teszi a különbséget a múltbeli és a mai futball között.

Ebben a cikkben a szélső pozícióját tárgyaljuk. Ez a pozíció hasonló a hagyományos csatáréhoz, azzal a különbséggel, hogy az előbbi mindkét oldalon játszik, ami lehetővé teszi számára, hogy gólt szerezzen és asszisztáljon csapattársainak. A 4-2-3-1, a 3-4-3 és a 4-3-3 azok a sémák, amelyekben a szélső pozíciója a legjelentősebb, a 4-2-3-1, a 3-4-3 és a 4-3-3.

A szélsőjátékosok a pálya legszélesebb részén játszanak. Tökéletes labdakezelésre van szükségük, valamint arra, hogy képesek legyenek szűk helyeken és 1-1-ben játszani anélkül, hogy a labda elhagyná a pályát. A legtöbb szélsőjátékos rövid és meglehetősen gyors. Ez a sikeres játék előfeltétele, de vannak kivételek.

Mint korábban említettük, a játékosok szerepe annyira megváltozott, hogy egy játékos több funkciót is betölthet, ami növeli a csapat általános hatékonyságát. A mai szélsőjátékosok agresszívebben játszanak, mint a múltban.

Mindezek eredményeképpen azt találod, hogy a szélsőjátékosok ma már lényegesen több gólhoz járulnak hozzá és asszisztálnak, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az olyan játékosok, mint Cristiano Ronaldo, Arjen Robben és Franck Ribery tökéletesítették ezt a fajta játékot, és tökéletes példát jelentenek a szélsőjátékosokra.

Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy mik azok a tényezők, amelyek meghatározzák, hogy egy játékos jó-e ezen a poszton, több tényező is van:

⦁ Kitartás – a szélső poszt a legintenzívebb az összes közül. A szélsőjátékosoknak előre kell futniuk, ha a csapatuk támadással próbálkozik, majd nagyon gyorsan vissza kell futniuk, hogy megvédjék a kapujukat.

⦁ Gyorsaság – a gyorsaság kétségkívül az egyik legfontosabb tényező, mind az előre nyomulás, mind a védekezésre való visszatérés során. A szélsőnek gyorsnak kell lennie;

⦁ Dribbling – egy olyan zónában játszva, ahol a labda gyakran elhagyja a pályát, a dribbling rendkívül fontos ahhoz, hogy a szélső legyőzze a rivális csapat védelmét, és gólt vagy asszisztot tudjon szerezni;

⦁ A centerezés képessége – a centerezés valószínűleg a szélső leggyakoribb tevékenysége. Ha jól centerezik, akkor ezzel nagy hasznára válik a csapatnak;

⦁ Védelmi képesség – néha a szélsőnek kell fedeznie a védelem gyenge pontjait, a gyorsaságát felhasználva, hogy meghiúsítsa az ellenfél játékát;

⦁ Megértés – végül, de nem utolsósorban, a játék jó megértése lehetővé teszi, hogy előre megjósolja és semlegesítse az ellenfél lépéseit.

Sok csapat számára a hagyományos szélső továbbra is értékes eszköz marad. Az oldalvonal mellett fut és centerezik. Ez teszi a pozíciót döntő fontosságúvá a támadásban és az ütközés helyett történő passzolásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük