Putto játékszabályai

A Putto egy szórakoztató és kihívást jelentő kártyajáték, amelyet kettőtől hat játékos játszhat. A játékot Olaszországban “Scopone Scientifico”, Európa egyes részein pedig “Scopone” vagy “Scopone Piemontese” néven is ismerik. Ebben a cikkben a Putto játék alapvető szabályait ismertetjük.

Cél

A játék célja, hogy az asztalról levett kártyák segítségével pontokat szerezzünk. Minden forduló végén az a játékos vagy csapat nyer, akinek a legtöbb pontja van. A játékot általában több fordulón keresztül játsszák, és az a játékos vagy csapat nyeri a játékot, akinek az összes forduló végén a legtöbb pontja van.

Kártyák

A játékot egy 40 lapos olasz kártyapaklival játsszák, amely négy színből áll: érmék, csészék, kardok és treffek. Minden színben 10 lap van, köztük az ász, amely a legmagasabb lap, ezt követi a király, a dáma, a bubi, a 7-es, a 6-os, az 5-ös, a 4-es, a 3-as és a 2-es.

Felkészülés

Minden kör elején az osztó megkeveri a paklit, és minden játékosnak négy lapot oszt. A fennmaradó lapokat képpel lefelé az asztalra rakja, így alakul ki a készlethalom, a legfelső lapot pedig képpel felfelé fordítja, így jön létre a dobóhalom.

Játékmenet

A játékot az óramutató járásával megegyező irányban játsszák, és az osztótól balra lévő játékos kezd. A soron lévő játékosok választhatnak, hogy:

Elvesz egy kártyát az asztalról: A játékosok akkor vehetnek el egy kártyát az asztalról, ha van a kezükben olyan kártya, amelynek értéke megegyezik az asztalon lévő kártya értékével. Ha például egy 7-es érme van az asztalon, a játékos elveheti azt egy 7-es csészével, karddal vagy treffel. Ha az asztalon több olyan kártya van, amelyek értéke megegyezik a kezében lévő egyetlen kártya értékével, a játékos mindet elveheti.

Játsszon ki egy kártyát: A játékosok kijátszhatnak egy kártyát a kezükből is az asztalra. Ha a kártya értéke megegyezik az asztalon már lévő kártya értékével, a játékos elveheti az asztalról az összes megegyező kártyát. Ha a játékos nem tud vagy nem akar kártyát venni az asztalról, akkor le kell dobnia egy kártyát a dobóhalomra.

Söpörjétek le az asztalt: Ha egy játékos az összes kártyát elveszi az asztalról, beleértve a többi játékos által kijátszott kártyákat is, azt “söprésnek” nevezzük. A játékos extra pontokat kap a söprésért.

Minden forduló végén a játékosoknak fel kell húzniuk egy kártyát a készletkupacból, hogy pótolják a kijátszott vagy az asztalról elvett kártyát. A forduló akkor ér véget, amikor az összes kártyát kijátszották vagy elvették az asztalról, és nincs több kártya a készletkupacban.

Pontozás

A játékosok minden forduló végén pontokat kapnak az összegyűjtött kártyák alapján. Minden kártyának van egy pontértéke, és a pontok a következőképpen alakulnak:

Ász: 11 pont

Hármas: 10 pont

Király: 4 pont

Dáma: 3 pont

Bubi: 2 pont

Hetes, hatos, ötös, négyes és kettes: 0 pont.

A játékosok vagy csapatok bónuszpontokat kapnak a következőkért:

Söprések: A játékos, aki végigsöpri az asztalt, 3 pontot kap az összegyűjtött kártyák pontértékén felül.

Primiera: Az a játékos vagy csapat, akinek a legtöbb pontja van minden színben, 1 pontot kap minden olyan színért, amelyben a legmagasabb az összpontszáma.

Minden forduló végén a pontokat összeszámolják, és a legmagasabb pontszámot elért játékos vagy csapat nyeri a fordulót. A játékot több fordulón keresztül is lehet játszani, és az a játékos vagy csapat, akinek a legtöbb pontja van az összes forduló végén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük