Mi az a progresszív nyerőgép?

A progresszív nyerőgépek olyan gépek, amelyek jackpotot kínálnak, például egy nagy nyereményt vagy fődíjat, amely minden egyes alkalommal, amikor az emberek játszanak a játékkal, növekszik, de senki sem nyeri meg a jackpotot. Amikor végül valaki nyer, a következő játékhoz a jackpotot visszaállítják egy előre beállított értékre. Ezután ugyanezen az elven ismét növekedni kezd.

Sok videó póker és nyerőgép progresszív jackpotot tartalmaz. Ez egy kis előre meghatározott összeggel növekszik minden alkalommal, amikor az emberek játszanak rajta. Néha a kaszinóüzemeltetők több gépet egyesítenek vagy összekapcsolnak, hogy egy nagyobb progresszív jackpotot hozzanak létre, amely gyorsabb ütemben növekszik, mivel több vesztes játék számít bele.

Jó néhány lottójáték rendelkezik progresszív jackpotokkal. A nagy nyereményt vagy jackpotpénzt minden olyan sorsolás után, amelyen a jackpotot nem nyerték meg, “átviszik” a következő sorsolás jackpotjába.

A jackpotra való jogosultság

A progresszív jackpotok általában csak olyan játékosok számára érhetőek el, akik a maximális összeget vagy kreditek számát teszik fel játékonként. Minden tét hozzájárul a jackpothoz, függetlenül attól, hogy maximális kreditösszegű tétről van-e szó vagy sem. Emiatt egy olyan játéknál, amely 5 kredites tétet igényel, a jackpot szintje alacsonyabb szintre emelkedik, mint egy olyan játéknál, amely 10 kredites tétet kér a nullszaldóhoz képest, ezt a fogalmat rövidesen tisztázzuk.

A jackpotot általában csak akkor lehet megnyerni, ha a legmagasabb nyereményt hozó kombinációt vagy a nyerőgép legértékesebb szimbólumai közül hármat vagy ötöt, például gyümölcsöket vagy állatokat talál el. Általában a megjelenített jackpot összege tartalmazza az alapnyereményt is. Ez általában a minimálisan kvalifikáló tét és a nyerő kombinációra vonatkozó szokásos nyeremény szorzata.

A játékos által megnyerhető minimum, ha a jackpotot minden alkalommal, amikor valaki nyer, erre az összegre “visszaállítják”, csak annyi, amennyit a nyertes kombinációért általában kapna, mivel a kaszinó lényegében nem biztosít induló pénzt a jackpothoz.

További információ a fokozatosan növekvő jackpotokról

Minden alkalommal, amikor valaki játszik a hálózathoz kapcsolódó nyerőgépen, a jackpot összege egy kis összeggel nő. A kaszinó határozza meg azt az összeget, amellyel a jackpot növekszik. A progresszív jackpotot kínáló nyerőgépek általában nagyon jól látható módon jelenítik meg a jackpot összegét, hogy vonzzák a játékosokat. Miután valaki megnyeri a jackpotot, az egy előre meghatározott minimumra megy vissza.

A jackpotok ritkán haladják meg a ház előnyének 20%-át. Ha a kaszinó előnye például 5%, akkor a jackpot 1%-os hozzájárulása nagylelkűnek számít. Ez lényegében a várható nyereség egyötödét jelenti. Mégis, a kaszinók hajlandóak hozzájárulni a jackpothoz kapcsolódó nyerőgépek nyereségének egy részéhez, mert a játékosokat vonzzák ezek. Pontosabban a progresszív jackpotok újdonsága sokukat lenyűgözi. Általában a kaszinó nyerőgépeinek csak egy kis része kapcsolódik progresszív jackpothoz.

A folyamatosan változó mérőműszer egy másik érdekes tárgy. Ez mutatja, hogy a jackpot mennyivel nőtt vagy nő. Az összeget gyakran nagy LED- vagy LCD-kijelzőkön jelenítik meg. Végül a nagy jackpot összege nagyon csábító lehet. Egyre több játékost motivál arra, hogy játsszon, és egyre nagyobb téteket tegyen, aminek köszönhetően az összeg folyamatosan nőni fog. És így a kör bezárul. Az előnyös játékosok szerepe

Az előnyös játékosok olyan játékosok, akik csak akkor fogadnak, ha pozitív várakozásaik vannak a progresszív jackpotra vonatkozóan. Pontosabban, csak akkor fogadnak, ha előnyben vannak a kaszinóval szemben. Ezek a játékosok még mindig bevételt termelnek a háznak, mivel azok a játékosok, akik játszottak, de nem nyertek, előre befizették a progresszív jackpot nagy részét.

Ezek az előnyös játékosok csapatokat szervezhetnek, hogy olyan résekkel játszanak, ahol a progresszív jackpotokkal szembeni elvárások pozitívak. Ezek a csapatok hajlamosak kiszorítani a hétköznapi játékosokat, így a nyerőgépek akkor válnak elérhetetlenné, amikor azok általában a legvonzóbbak a fogadók számára. A csapattagok gyakran használnak mobiltelefont, és műszakokban “dolgoznak”. Amikor szünetet kell tartaniuk, felhívnak egy csapattársat, hogy helyettesítse őket.

Érthető módon egyes szerencsejáték-üzemeltetők nem engedik be az ilyen “csapatokat”, és a játékosokat eltávolíttatják a helyszínről, ha felmerül a gyanú, hogy ilyen csapatokban játszanak. Ez a taktika azonban csak a szárazföldi kaszinókban működik. Az online kaszinóknál gyakorlatilag végtelen a duplázott gépek száma, amelyeken az emberek játszhatnak. Egyetlen csoport vagy más szervezet sem monopolizálhat egy játékot.

Breakeven

A videopóker, blackjack, Caribbean stud póker és néhány más játék átlagos nyereménye alapján játékstratégiát dolgozhat ki. Az átlagot úgy számítják ki, hogy a kifizetés összegét megszorozzák a kifizetés esélyével. A progresszív jackpot meghaladhatja a játékosok nyereségességi határát, mivel folyamatosan növekszik. Ekkor a tét pozitív várakozássá válik a játékos számára, mivel a játékosok megtérülési rátája (RTP) átlagosan 100% feletti. Ezzel szemben a játékosok várható értéke negatív, amikor a progresszív jackpot kevesebb, mint a nyereségességi pont. Ez azt jelenti, hogy a kaszinónak előnye van.

Ha megfelelő stratégiát dolgoz ki, akkor a progresszív játékokból profitálhat, amíg a jackpotok a breakeven fölött vannak. Azonban előfordulhat, hogy több ezer játékot kell játszania, mielőtt ez lehetővé válik. Ráadásul egy nyerőgépes játéknál nem egyszerű kiszámítani a nullszaldós pontot, mivel a játékos általában nem ismeri a játék megtérülési százalékát. A pókerben lehetséges kiszámítani a nullszaldópontot, mivel a játék megtérülési százaléka a leosztások esélyeinek és megtérülésének függvénye, amelyek egy szabványos kártyapaklira épülnek.

A nyerőgépek esetében a megtérülés a közzétett nyereménytáblán és a tárcsákon látható, amelyek általában nincsenek közzétéve. Az öt tárcsás nyerőgépeket választó játékosoknak ismerniük kell az egyes tárcsákon lévő szimbólumokat, hogy ki tudják számolni az esélyeket. Ez egy három tárcsás nyerőgép esetében nem lehetséges, mivel a tárcsák általában súlyozottak. A gyártó ritka esetekben nyilvánosságra hozhatja a nyerőgépeik nyereményét. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük