A kaszinózene nagyobb kockázatra hajlamosítja a játékosokat?

Sokan heti rendszerességgel látogatják a kaszinóklubokat, de csak kevesen gondolnak bele, hogy milyen trükkökkel játszanak ezek a létesítmények. Milyen hatással van a zene a vásárlók elkötelezettségére? A következő bekezdésekben ezt fogjuk elmagyarázni.

Talán furcsának tűnhet, de még 2014-ben norvég pszichoszociális tudósok (igen, ez a valódi neve a norvégiai munkájuknak) egy csoportja úgy döntött, hogy megvizsgálja, hogy a kaszinókban a háttérzene hatással van-e a szerencsejátékosokra, és ha igen, akkor pontosan hogyan.

A kísérlet úgy kezdődött, hogy a kísérleti alanyoknak egy kártyás szerencsejátékot kellett játszaniuk, miközben mindegyikük fejhallgatót viselt, amelyben különböző típusú zene szólt. A vizsgálat kis létszámú volt, mindössze 101 résztvevővel – 72 női és 29 férfi pszichológus diplomával a norvégiai Bergeni Egyetemen. A résztvevők életkora 18 és 29 év között volt, átlagosan 21 év.

Röviden összefoglalva a kutatók megállapították, hogy összefüggés lehet a lassú és a gyors zene és a kockázatosabb szerencsejátékos magatartás tanúsítására való hajlam között. Érdemes kiemelni, hogy nem volt kontrollcsoport (a 101 résztvevő mindegyike zenét hallgatott játék közben), ami bizonyos mértékig tervezési gyengeség lehet.

A pszichoszociális tudósok felfedezték, hogy a zene és a szerencsejátékosok viselkedése között összefüggés van. A lassabb zene arra ösztönözte az alanyokat, hogy tovább játsszanak, míg a gyorsabb zene csökkentette a reakcióidejüket. A legtöbb tétet viszonylag rövid idő alatt tették meg.

A norvég jelentés egyébként megjegyzi, hogy a proto-pszichoszociális tudósok már 1912-ben figyelmeztettek a zene és a nyerőgépek összeolvadására. Ugyanebben az évben további passzusokat tettek közzé a szerencsejátékról, amelyek útmutatásként szolgáltak az akkori fiatalok számára.

A fentebb megosztott norvég kísérlet következtetésén túlmenően a bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos háttérzene hasznos lehet a kaszinókban. De ha mostanában jártál egy kaszinóban, biztosan észrevetted, hogy megfelelő zenét játszanak. Személyes megfigyeléseim azt mutatják, hogy a háttérzene általában a kaszinó demográfiai jellemzőihez igazodik. Ha a tipikus ügyfél 40 év feletti, akkor 90-es évekbeli zenét fognak játszani. Ahogy a nappal éjszakába fordul, a zene változik, és a legmenőbb előadók legújabb slágerei szólalnak meg.

Legközelebb, amikor meglátogat egy kaszinót, maga is elvégezhet egy kísérletet. Álljon meg egy pillanatra, és hallgassa a háttérben lévő zenét. Nézzen körül, hogy melyik korosztály dominál a helyszínen.

Mit ér el a háttérzene?

A fiatalok nem úgy tekintenek a kaszinóra, mint egy olyan helyre, ahol valószínűleg pénzt veszíthetnek, hanem mint egy bulihelyre. És ez egy olyan buli, ahonnan senki sem siet távozni. Ha elköltik, amit a héten megkerestek, nem aggódnak, mert a következő hét végén újra megkapják a fizetésüket.

Az idősebbek viszont főleg szabadidejükben járnak kaszinókba. Lehet, hogy ők mérsékeltebben állnak hozzá, de a zene rájuk is hatással van. Nem kell norvég pszichoszociális tudósok csapata ahhoz, hogy bebizonyítsák, hogy a háttérzene hatással lehet a hangulatodra. A vidám zene és különösen a szeretett dalok jobb kedvre derítenek, ami viszont hajlamosít a nagyobb tétek megtételére.

Bár a gépek már be vannak állítva, és a kaszinó első ránézésre semmi mást nem akar tőled, a háttérzene minden kaszinó sikerének egyik kulcstényezője. A kaszinók vékony vonalon mozognak a háttérzene kiválasztásában. Pozitív érzelmeket, a kényelem, a biztonság és a jólét érzését kell kiváltania a látogatókban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük